Tüm Bloglar
2025 itibari ile Çikolatanın Geleceği: 5 duyu organına hitap etmek
La Vie Praliné olarak çikolataya sadece bir tatlı gözüyle bakmıyoruz. Bizim için çikolata; hikâye, his, değer ve incelik demek. Bu yüzden dünya çikolata trendlerini sıkı sıkıya takip ediyor, her lokmada anlam yaratmaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki artık çikolata sadece ağzınızda eriyip geçen bir tat değil. Bugünün çikolata severi, lezzetin yanı sıra hissetmek, bağ kurmak ve paylaşmak istiyor. İşte tam da bu yüzden işler değişti. Artık çikolata tatmaktan ibaret değil; dokusuyla, kokusuyla, görüntüsüyle beş duyunun tamamına dokunmalı. Mesela bir ısırık aldığınızda çıkan o çıtırtı, ya da o ilk kokladığınızda burnunuza gelen kakao notası... Bunların hepsi birer anı, birer deneyim. Ve biz tam da o anlara dokunmak istiyoruz. Sadece özel günlerde değil; sıradan bir günde, kahvenizin yanında bir La Vie Praliné çikolatası... Küçük ama anlamlı bir mola. Biraz şımarmak, biraz nefes almak, biraz “benim anım” demek. Trendler bize şunu söylüyor: insanlar artık çikolatada doğallık, sadelik ve samimiyet arıyor. İçeriği sade, etiketinde ne varsa aynen içinde olan ürünler güven veriyor. Bitki bazlı, süt içermeyen, katkısız seçenekler sadece birer alternatif değil; yeni nesil bir yaşam biçimi. Ve biz bu tercihlere büyük saygı duyuyoruz. Bir de işin etik boyutu var. Çikolatamızın geldiği yeri, kimlerin emeğiyle üretildiğini önemsiyoruz. Tüketiciler de bunu istiyor: “Ben bu çikolatayı yedim ama içim de rahat.” İşte bu cümleyi duyduğumuzda, doğru yolda olduğumuzu biliyoruz. Peki ya sağlık? Lezzetle birlikte ruh ve bedenimize de iyi gelecek içerikler artık daha çok tercih ediliyor. Bir çikolatada vitamin olabilir mi? Olabilir. Bağışıklığı destekleyebilir mi? Evet. Hatta ruh haline bile iyi gelir. Çünkü bazen bir parça çikolata, uzun bir terapi kadar etkili olabiliyor. Tabii biz yine de her şeyin ölçüsünde güzelleştiğine inanıyoruz. Ve belki de en sevdiğimiz başlık: nostalji. Hepimiz o çocuklukta tattığımız “ilk çikolata” anısını bir yerlerde saklıyoruz. O duyguyu hatırlatan bir tat, bir paket, bir doku… İşte biz o anlara dokunmayı seviyoruz. Geçmişin sıcaklığını, bugünün zarafetiyle buluşturduğumuzda ortaya gerçekten özel bir şey çıkıyor. Ama sadece geçmişe tutunmak da yetmiyor. Bugünün temposuna ayak uydurmak gerek. O yüzden küçük porsiyonlu, pratik, paylaşmaya uygun atıştırmalıklarımız da var. Çünkü bazen hayatın ortasında hızlı ama keyifli bir mola hepimize iyi gelir. La Vie Praliné olarak biz, sadece çikolata üretmiyoruz. Yaşamın tatlı anlarını çoğaltıyor, duygulara dokunuyoruz. Her yeni trendi takip ediyor, ama iç sesimizi de dinliyoruz. Çünkü bizim için önemli olan sadece damakta kalan tat değil. Kalpte bıraktığı iz, yüzlerde yarattığı gülümseme. Çikolata bizim dilimiz, duygularımızın şekli. Ve bu tatlı yolculukta sizinle birlikte yürümekten büyük mutluluk duyuyoruz.
La Vie Praline: Fransız Zarafetiyle Doğan Bir Çikolata Hikâyesi
Fransız konseptiyle, Türk damak tadına uygun, leziz ve prestijli bir çikolata markası yaratmak amacıyla La Vie Praline’in ilk şubesini 2017 yılında İstanbul’un en köklü semtlerinden Beşiktaş Çarşı’da açtık.
Çikolatanın Ünlü Olduğu Şehirler: Belçika, İsviçre ve Fransa
Çikolatanın bu üç büyük ülkedeki yolculuğu, La Vie Praline’in ilham kaynaklarından biridir. Biz de her bir çikolatamızda Belçika'nın ustalığını, İsviçre'nin kalitesini ve Fransa'nın zarafetini yansıtmaya çalışıyoruz.
Kakao Çekirdeğinden Çikolataya: 7 Aşamalı Dönüşüm
La Vie Praline’in çikolata tutkusunun arkasında, kakao çekirdeğinden çikolataya uzanan zahmetli bir dönüşüm süreci yatıyor.
Türkiye'deki İlk Çikolata Fabrikası ve Çikolatanın Serüveni - La Vie Praline
La Vie Praline olarak biz de Türkiye'deki ilk çikolata fabrikasının tarihi mirasından ilham alıyor, her lokmada bu geçmişi yaşatıyoruz. Türkiye'deki ilk çikolata fabrikası ile başlayan tatlı serüven, bugün hala devam ediyor.
Çikolatanın Tarihi Öyküsü
Kakao çekirdeğinin hayatımıza giriş hikayesi Mayalar zamanına dayanır ve ilginçtir de. Mayalar kakao çekirdeğini bulduklarında ona ilahi bir anlam yüklemiş ve Tanrı'nın onlara bir armağanı olduğunu düşünmüşler. Bugün kakaonun adı Latince'de "Theobroma Cacao" yani "Tanrıların Yiyeceği"dir. Çikolata'nın hayatımıza girişi incelendiğinde milattan önce 1500'lere kadar gittiği tahmin ediliyor.